Søk forbrukslån med medsøker

Av | oktober 9, 2016

Er man to stykker sammen om noe, så øker ofte oddsen for suksess. Dette gjelder også i lånebransjen, og kanskje spesielt når det gjelder forbrukslån, at sjansene for innvilgelse av søknaden øker dersom man er to fremfor én. For når man er to personer så er trolig inntekten høyere enn om den ene skulle ha søkt alene, samtidig som risikoen for mislighold er mindre. Følgelig kan man også få et billigere lån dersom man søker forbrukslån med medsøker.

Øker sjansen for innvilgelse

Sliter du med å få innvilget søknaden om det lånet du vil ha? Søk forbrukslån med medsøker, og sjansene vil som regel øke betraktelig. Dette gjelder dog ikke om partneren din har betalingsanmerkninger, inkasso eller generelt lav inntekt, men for de fleste med normal økonomi vil en felles søknad kunne gjøre mer eller mindre underverker i søkeprosessen. Dette fordi banken vurderer risikoen for mislighold som langt mindre dersom man er to, samtidig som to samlede inntekter naturligvis står sterkere på papiret enn kun den ene.

Medsøkeren legger du inn i søknaden når du søker, og banken vil på denne måten enkelt kunne vurdere deres samlede økonomi. En medsøker må ikke nødvendigvis være en kjæreste eller livspartner, men kan være en kamerat eller et familiemedlem.

Lånet kan bli billigerea

En annen god grunn til at man skal søke forbrukslån med medsøker, er at man kan spare ganske mye penger på dette. Logikken i dette ligger et banken belønner de beste kundene sine som har ryddig økonomi og høy inntekt med lav rente, ettersom risikoen for mislighold av lån er minst hos disse. Og når man er to stykker sammen vil trolig inntekten bli høyere, og følgelig øker dette sjansene for å få et billig lån. Kanskje måtte du ha betalt 20 prosent rente hvis du hadde søkt om lånet alene, mens du med samboeren som medsøker slipper unna med 15 prosent.

Det kan altså spare deg/dere for veldig mye penger, men vi anbefaler naturligvis at man ikke tar med en person «ekstra» bare fordi man selv skal spare penger. Dette kan skape konflikter og uro hvis det skulle skje noe med lånet i fremtiden.

Fordel risikoen til begge parter

En annen fordel, og til dels også en ulempe vil enkelte kanskje påstå, er at begge partner nå blir ansvarlige for lånet. Det gjør at man selv ikke behøver å bli sittende igjen med problemene dersom det skulle oppstå komplikasjoner – men at risikoen er fordelt til begge partene. Kanskje kan den andre parten av låneforholdet hjelpe deg i enkelte perioder, og man slipper at kravene går til inkasso eller betalingsanmerkninger.

Også dette er en ulempe, ettersom låneforhold mellom andre enn samboere ofte kan føre til konflikter dersom den ene parten ikke opprettholder sin del av avtalen. Dette gjelder spesielt i låneforhold der familiemedlemmer eller venner tar opp et lån sammen, som senere skulle vise seg å bli for dyrt for den ene parten. Da kan forhold virkelig bli satt på prøve, og alt på grunn av penger.