Søk forbrukslån med medsøker

Er man to stykker sammen om noe, så øker ofte oddsen for suksess. Dette gjelder også i lånebransjen, og kanskje spesielt når det gjelder forbrukslån, at sjansene for innvilgelse av søknaden øker dersom man er to fremfor én. For når man er to personer så er trolig inntekten høyere enn om den ene skulle ha søkt alene, samtidig som risikoen for mislighold er mindre. Følgelig kan man også få et billigere lån dersom man søker forbrukslån med medsøker.

Øker sjansen for innvilgelse

Sliter du med å få innvilget søknaden om det lånet du vil ha? Søk forbrukslån med medsøker, og sjansene vil som regel øke betraktelig. Dette gjelder dog ikke om partneren din har betalingsanmerkninger, inkasso eller generelt lav inntekt, men for de fleste med normal økonomi vil en felles søknad kunne gjøre mer eller mindre underverker i søkeprosessen. Dette fordi banken vurderer risikoen for mislighold som langt mindre dersom man er to, samtidig som to samlede inntekter naturligvis står sterkere på papiret enn kun den ene.

Medsøkeren legger du inn i søknaden når du søker, og banken vil på denne måten enkelt kunne vurdere deres samlede økonomi. En medsøker må ikke nødvendigvis være en kjæreste eller livspartner, men kan være en kamerat eller et familiemedlem.

Lånet kan bli billigerea

En annen god grunn til at man skal søke forbrukslån med medsøker, er at man kan spare ganske mye penger på dette. Logikken i dette ligger et banken belønner de beste kundene sine som har ryddig økonomi og høy inntekt med lav rente, ettersom risikoen for mislighold av lån er minst hos disse. Og når man er to stykker sammen vil trolig inntekten bli høyere, og følgelig øker dette sjansene for å få et billig lån. Kanskje måtte du ha betalt 20 prosent rente hvis du hadde søkt om lånet alene, mens du med samboeren som medsøker slipper unna med 15 prosent.

Det kan altså spare deg/dere for veldig mye penger, men vi anbefaler naturligvis at man ikke tar med en person «ekstra» bare fordi man selv skal spare penger. Dette kan skape konflikter og uro hvis det skulle skje noe med lånet i fremtiden.

Fordel risikoen til begge parter

En annen fordel, og til dels også en ulempe vil enkelte kanskje påstå, er at begge partner nå blir ansvarlige for lånet. Det gjør at man selv ikke behøver å bli sittende igjen med problemene dersom det skulle oppstå komplikasjoner – men at risikoen er fordelt til begge partene. Kanskje kan den andre parten av låneforholdet hjelpe deg i enkelte perioder, og man slipper at kravene går til inkasso eller betalingsanmerkninger.

Også dette er en ulempe, ettersom låneforhold mellom andre enn samboere ofte kan føre til konflikter dersom den ene parten ikke opprettholder sin del av avtalen. Dette gjelder spesielt i låneforhold der familiemedlemmer eller venner tar opp et lån sammen, som senere skulle vise seg å bli for dyrt for den ene parten. Da kan forhold virkelig bli satt på prøve, og alt på grunn av penger.

Økte inntekter og lavere kostnader gir en lettere hverdag

Overskriften høres kanskje litt standardisert og kjedelig ut. De aller fleste av oss har en forståelse for at den økonomiske hverdagen til hvert enkelt individ er et resultat av hvor mye penger som kommer inn på konto og hvor mye som forsvinner ut. Økonomisk frihet er et begrep som omfatter den differansen man får ved å trekke inntektene fra utgiftene. Det er penger man kan bruke til sparing eller til å handle varer og tjenester man bruker på seg selv eller andre.

Vi jakter denne økonomiske friheten hver dag ved å kikke i tilbudsaviser, lete etter de billigste prisene på nettet og spise gårsdagens restemiddag i stedet for å lage noe nytt. Du ser kanskje et mønster? Vi prøver å spare penger vi allerede har i mye større grad enn å øke inntektene våre. I veldig stor grad baserer den økonomiske mentaliteten vår seg på at vi aksepterer at vi har en fast sum hver måned og prøver å gjøre vårt ytterste for å få pengene til å rekke lengst mulig.

Hvordan tjene mer penger?

Det trenger ikke være sånn. Tro det eller ei, men det finnes mange enkle triks som kan øke din disponible inntekt. Hvis du prøve å utføre samtlige av punktene våre denne måneden, så kan jeg garantere at du har økt inntekt neste måned:

1. Ekstrainntekt.

Tenk litt uortodoks. Hvis du bare sitter hjemme på kveldene og stirrer inn i PC-skjermen eller TV-en, kan det være greit (av flere grunner) å komme seg litt ut og tjene penger.

En annen løsning vil kunne være å høre med din nåværende jobb om du kan få noen ekstravakter eller om det å jobbe enkelte lørdager vil være en mulighet. Du vil nok bli overrasket over hvor mye du kan tjene på å jobbe litt utenom vanlig arbeidstid.

2. Delingsøkonomi.

Har du enda ikke blitt med på tjeneste hvor du tjener penger på å leie ut bil eller bolig? I så fall er det på tide.

La oss si at du i 90 % av tiden du er hjemme ikke bruker bilen din. Du kan tjene alt fra 300 til 1000 norske kroner daglig på å leie den ut til folk som har akutt behov for bil, og prisene varierer naturligvis basert på hva slags bil du er i besittelse av.  Jeg har en god venn som utelukkende bruker bilen til og fra jobb, noe som gjør at den står fri i helgene. Hver helg leies den ut, noe som finansierer hans bensin de resterende dagene. Akkurat i hans tilfelle vil nok utleie av bil bli sett på som mer et kostnadssparende tiltak enn en måte å øke inntektene på, men det gjelder ikke de fleste som leier ut bolig eller kjøretøy.

Har du to biler mener jeg helt seriøst at det er svært dumt å ikke leie ut den ene bilen i lengre perioder. Du sparer både miljøet gjennom mindre (unødvendig) bilkjøring og lommeboken gjennom økte inntekter.

3. Aksjeinvesteringer.

Hver gang jeg snakker med unge mennesker som har litt ekstra penger, så snakker de alltid om å ”investere i noe”. Svært få ganger har jeg hørt om konkrete veloverveide planer som inkluderer dype økonomiske analyser. Og det er det kanskje en grunn til – da de aller færreste nordmenn har særlig kunnskap om hvordan de skal investere pengene sine for sikker avkastning.

Det finnes veldig mye informasjon om aksjeinvesteringer og porteføljer på internett. Kanskje litt for mye.

Det er lett å gå seg vill i jungelen av fristende tilbud fra banker og investeringshus som lover både det ene og det andre. Slike investeringer bør kun satses på hvis du har lite utestående lån og en viss peiling på hva du legger penger i.

4. Lei ut bolig.

Hvis du har råd til å kjøpe en ekstra bolig som du kan leie ut, så gir dette solide inntekter. Mine foreldre har nå totalt tre leiligheter i de større byene i Norge som gir solide ekstrainntekter hver måned.

Slike leiligheter kan også i stor grad lånefinansieres. Hør med banken din hvilke muligheter du har.

5. Lønnsforhandlinger.

Her skal man allikevel trå varsomt. Veldig mange synes det er ubehagelig å gå til sjefen for å be om nye lønnsforhandlinger, noe som har en sammenheng med at man i Norge ofte kun snakker om lønnsutvikling ved inngåelse av en arbeidskontrakt.

Jeg anbefaler egentlig kun å snakke med bedriften om økt lønn dersom man har noen kronargumenter for at lønnen din skal heves (økt ansvar, videreutdannelse, lengre arbeidsdager, etc.).

save-moneyHvordan få ned kostnadene i hverdagen?

Så kommer vi inn på et emne der de fleste av oss har større erfaring. Selv er jeg tidvis en ganske aktiv diskusjonspartner på nettet gjennom ulike diskusjonsfora. Det alle disse foraene har til felles er en egen tråd som heter noe sånt som: ”Sparetips – har du gode råd til hvordan vi kan spare penger?”.

Nordmenn er meget opptatt av å spare penger, og vi er et av de mest prissensitive folkeslagene i verden. Det betyr at dersom prisen på en vare settes opp eller ned, så vil nordmenns forbruksmønster i stor grad påvirkes av dette.

1. Kredittkortfordeler.

Har du enda ikke et kredittkort? Skaff deg et. Det er mitt beste råd for å spare penger på hverdagslige kjøp som matvarer, bensin og netthandel.

Gjennom kredittkortenes bonussystemer, som for øvrig begynner å bli veldig velutviklet hos de fleste bankene, får du tilbake penger hver gang du bruker kortet hos en spesifikk forhandler (Coop OBS, Shell, osv.). Skaff deg et kredittkort som har et bonussystem som passer dine behov og er tilpasset din hverdag. Det er ikke noe poeng i å skaffe seg et ”bensinkort” med mindre man faktisk har førerkort.

2. Du betaler (etter all sannsynlighet) for mye strøm.

Det er veldig enkelt å både sjekke om man betaler for mye i strøm og å bytte strømleverandør. Forbrukerrådet har opprettet en nettside kalt Strømpris.no der du lett kan sjekke om du betaler for mye.

Det viser seg dessverre at det er de største og mest populære strømselskapene som også er de dyreste.

3. Generell økonomisk tankegang.

Du kommer langt hvis du klarer å følge de enkle sparetipsene som ”alle” kommer med. ”Bruk mindre bil”, ”Reis kollektivt”, ”Planlegg innkjøpene før du går på butikken” og så videre.

Jeg håper at denne artikkelen i hvert fall kan bidra litt til at du blir dyktigere økonomisk.

Billig forbrukslån til ferien

Lyst til å reise utenlands, men mangler du penger på konto? I så fall kan det være aktuelt med et lån til ferien, og kanskje spesielt dersom man skal ut og reise før juni – altså før feriepenger og eventuelle skattepenger. Mange foretrekker å reise til varmere strøk når det er vinter her hjemme, men da kan det være vanskelig å ha nok penger på konto. I så fall kan det være en gunstig løsning med lån til ferien, som betales tilbake når man får feriepenger eller lignende.

Gunstige lån for reiser

Et gunstig lån til ferien vil først og fremst være i form av et forbrukslån. Dette fordi dette er en lånetype som er uten sikkerhet, som betyr at du ikke trenger å stille med pant i eiendom for å ta opp lånet, samtidig som du kan bruke pengene på akkurat hva du vil. De fleste andre lån på markedet binder kapitalen opp mot bolig, bil, båt eller lignende. Følgelig er dette en meget gunstig type lån, og det behøver ikke å koste skjorta å betale ned lånet heller.

Typisk vil effektiv rente ligge på rundt 15 prosent for et lite forbrukslån til ferien. Da snakker vi gjerne om lånesummer under 50 000 kroner, som absolutt bør holde for å få familien en tur utenlands. Her gjelder det også å ikke låne mer enn hva man faktisk har råd til å betale for en ferie. Du kan også få tak i billigste forbrukslån om du låner mer enn 50 000.

Fordeler versus kredittkort

Vi anbefaler ofte at man bruker kredittkort på ferier og reiser, og det er for så vidt mange gode grunner til det, men det mange ikke er klar over er at rentene begynner å løpe fra første dag når man gjør uttak i minibanker. Da gjelder altså ikke den halvannen måned lange rentefrie nedbetalingsperioden som mange kredittkort har, og man må betale en nokså høy rente fra første stund.

Dette gjør at vi like gjerne kan anbefale et forbrukslån, der rentene også begynner å løpe med en gang, men der nedbetalingen er langt gunstigere. Ikke minst så er renten ofte bare halvparten enn hva den er ved et kredittkort, men avdragsfrihet og fleksibel nedbetaling er som regel langt mer enklere med et slikt lån. Et lån til ferien kan også enkelt betales ned over flere måneder – for eksempel så kan man bruke ett år på å betale ned ferien i stedet for å spare i den samme perioden.

Slik får du lån til ferien

For å få et lån til ferien, så må du være minst 18 år gammel, ikke ha betalingsanmerkninger og ha en inntekt som matcher med det lånet du ønsker. Vi anbefaler at man søker om lån gjennom en låneformidler som videresender søknaden din til flere banker. Da øker du sjansen for å få innvilget lånet, og ikke minst så vil du trolig få et langt bedre tilbud ettersom bankene nå «kriger» om å få deg som kunde. Her kan du selv velge og vrake i de rimeligste bankene, og unngå de useriøse aktørene.